Stále živé vyhynutí dinosaurů

9.12.2007

Za vyhynutí dinosaurů prý nemůže pád asteroidu, ale sopečné výbuchy! Před 65 miliony let došlo k opakovaným sopečným erupcím, při kterých vznikla obrovská deska vulkanického čediče známá pod názvem Dekanská plošina, jež pokrývá zhruba třetinu rozlohy dnešní Indie. Vulkanolog Vincent Courtillot z pařížského Physique du Globe odhaduje, že se do ovzduší mohlo uvolnit až desetkrát více plynů a prachu než při vzniku mexického impaktového kráteru Chicxulub, jemuž až doposud bylo přičítáno vyhynutí veleještěrů.

Pan Karel 3.1.2008: Nemůže mít onen zásah Yukatánu vesmírným tělesem za následek i ony tektonické události v oblasti Dakanské plošiny? Předpokládám, že se celá zeměkoule zatřásla, rozvibrovala se a stojaté vlnění o obrovské energetické úrovni nepochybně rozhýbalo všechny tektonické desky naší planety. Důsledky takového impulzu na dynamiku pohybu tektonických desek byly bezesporu nepředstavitelné. Není divu, že byl tím život na Zemi ohrožen a že z dinosaurů přežili jenom dnešní ptáci.

akademon.cz 9.1.2008: Podle nové hypotézy George Poinara Jr., profesora z Oregon State University, za vyhynutí veleještěrů může hmyz, který se zároveň s kvetoucími rostlinami objevil na konci jejich éry v do té doby nevídaném množství. Lze říci, že právě na konci křídy se ustavil vztah mezi hmyzem a rostlinami, jak jej pozorujeme dnes. Ne snad, že by komáři ubodali dinosaury k smrti, ale hmyz mohl výrazně usnadnit šíření nejrůznějších nakažlivých chorob a parazitů, jimž nakonec veleještěři po dlouhém boji podlehli. Každopádně nová hypotéza lépe než dosavadní katastrofické teorie vysvětluje, proč vymizení veleještěrů trvalo asi tři miliony let.

 
Odeslat komentář k článku "Stále živé vyhynutí dinosaurů "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Stále živé vyhynutí dinosaurů " e-mailem

Diskuse/Aktualizace